TAHDİT KODU–GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI
TAHDİT KODU –GİRİŞ YASAĞININ KALDIRILMASI DAVASI
Göç alanı, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği ve koordinasyon gerektiren, çok boyutlu, Türkiye’nin ekonomik, sosyo-kültürel ve demografik yapısını, kamu düzeni ve güvenliğini derinden ilgilendiren dinamik bir konudur. Göç sorunlarının etkin yönetimi açısından, dünyadaki örnekleri gibi, görev alanına yönelik strateji ve güncel politikaları geliştirip uygulayan, insan hakları odaklı, nitelikli personel ve sağlam bir maddî alt yapıyla donanmış, yetkin bir kurumsal yapılanmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye’ye son yıllarda jeopolitik konumundan dolayı aşırı bir şekilde yabancı gelip gitmektedir. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de ülkeye giriş ve çıkışlarda belli yasal prosedürler uygulanmaktadır. Yabancı kişi hakkında ülkede adli veya idari bir işlem yapılıp sınır dışı(deport) edildikten sonra yabancı hakkında sınır dışı edilme sebeplerine göre hakkında tahdit kodu konulmaktadır.
Bu makalemizde tahdit kodlarını ve tahdit koduna ilişkin açılacak iptal davasını ele alacağız
TAHDİT KODU NEDİR?
Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması amacıyla başta güvenlik güçleri olmak üzere resmi makam ve merciler ülkemizde bulunan ve ülkemize gelmek isteyen yabancılar hakkında gereken inceleme ve araştırmaları yapmakta, bunun sonucunda yabancıların ülkemize gelmeleri ve kalmaları konusunda karar verilmektedir.
Adli veya idari işlemin durumuna göre tahdit süresi ve türü değişiklik arz etmektedir. Ülkeye girişlerde özellikle pasaport kontrollerinde birçok yerli- yabancı uyruklular Tahdit kodları ile ülkeye girişte problemler yaşamakta, Göç Müdürlüğünde işlemlere tabi tutulmaktadır.
Başlıca Tahdit Kodları Şunlardır;
V-69 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
V-71 (Adreste bulunamayan yabancı kişiler)
V-70 (Sahte evlilik yapan yabancı kişiler)
V-77 (Ahıska Türkü uyruklu olmadığı halde bu şekilde başvuruda bulunan yabancı kişiler)
V-84 (10 gün içerisinde ikamet izni almak koşuluna bağlı olarak giriş yapan yabancı kişiler)
G-78 (Bulaşıcı hastalık taşıyan yabancı kişiler)
G-87 (Genel güvenlik açısından tehlike arz etmekte olan yabancı kişiler)
Ç-113 (Türkiye’ye yasadışı giriş ve çıkış yapan yabancı kişiler)
Ç-114 (Hakkında adli işlem yapılan yabancı kişiler)
Ç-115 (Ceza evinden tahliye olan yabancı kişiler)
Ç-116 (Genel ahlak ile kamu sağlığını tehlikeye atan yabancı kişiler)
Ç-117 (Kaçak çalışan yabancı kişiler)
Ç-118 (İkamet izni iptal edilen yabancı kişiler)
Ç-119 (Kaçak çalışanların, hakkındaki para cezasını ödememesi durumu)
Ç-120 (Vize ya da ikamet ihlalinden kaynaklanan para cezasının ödenmemesi durumu)
Ç-135 (Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na aykırı davranan yabancı kişiler)
Ç-136 (Seyahat masraflarını ödemeyen yabancı kişiler)
Ç-137 (Terke davet edilen yabancı kişiler)
Ç-138 (INAD yolcu / Inadmissible Passenger)
Ç-141 (Türkiye’ye girişi bakanlık iznine tabi olan yabancı kişiler)
K (Kaçakçılıktan aranan yabancı kişiler)
N-99 (Interpol kodu)
O-100 (Semti meçhul ve yurda girişi yasaklı sığınmacı)
N-82 (İstihzan kodu / Girişi öz izine bağlı olan yabancı kişiler)
Bu şekilde yabancı kişinin yaptığı eyleme göre bir kod konulmaktadır. Hangi kodun nasıl şekilde kaldırılacağına dair kişi ve olayın durumuna göre yasal yollara başvurulmalıdır. Bu sürecin uzman bir avukatla takip edilmesi hak kayıplarının önüne geçilecektir.
TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞI
Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış, sınır kapılarından, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerle yapılır. Bakanlık, bu genel düzenlemenin, kişilerin sınır kapılarında uluslararası koruma başvurusunda bulunmasını engelleyecek şekilde uygulanmaması için gerekli önlemleri alır.
Genel Müdürlük, gerektiğinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilir.
- Vize veya ikamet izni süresi sona eren ve bu durumları yetkili makamlarca tespit edilmeden önce Türkiye dışına çıkmak için valiliklere başvuruda bulunup hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara, idari para cezalarını ödemiş olmaları ve İçişleri Bakanlığınca belirlenen ihlal sürelerini aşmamaları kaydıyla, Türkiye’ye giriş yasağı kararı alınmayabilir.
- Türkiye’yi terke davet edilenlerden, süresi içinde ülkeyi terk edenler hakkında giriş yasağı kararı alınmayabilir.
- Genel Müdürlük, giriş yasağını kaldırabilir veya giriş yasağı saklı kalmak kaydıyla yabancının belirli bir süre için Türkiye’ye girişine izin verebilir.
- Kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı sebebiyle Genel Müdürlükçe; idari para cezaları ve kamu alacakları sebebiyle ise valiliklerce yabancıların ülkeye kabulü ön izin şartına bağlanabilir.
GİRİŞ YASAĞI KARARINI VEREN MERCİİ KİMDİR?
Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’de bulunması sakıncalı görülen yabancılar hakkında Genel Müdürlük; Türkiye’ de iken hakkında sınır dışı etme kararı alınan yabancılara ilişkin ise Genel Müdürlük veya valilikler ülkeye giriş yasağı kararı alabilir.
GİRİŞ YASAĞI SÜRESİ NE KADARDIR?
Giriş yasağı süresi tahdit koduna göre 1 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Giriş yasağı en fazla beş yıl süreyle alınır. Beş yılın sonunda kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit söz konusu ise önceden alınmış beş yıl süreli giriş yasağı tek seferde veya ayrı ayrı olmak üzere on yıl daha uzatılabilir. Ancak, giriş yasağı süresi aynı gerekçeye dayalı olarak on beş yıldan fazla olamaz.
TÜRKİYE’YE GİRİŞ YASAĞININ TEBLİĞ USULÜ
Giriş yasağına ilişkin tebligat, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların Türkiye’ye giriş yapmak üzere geldiklerinde sınır kapılarındaki yetkili makam tarafından, Türkiye’den sınır dışı edilen yabancılara ise valilikler tarafından yapılır. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer almalıdır.
TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASI İÇİN İDARİ BAŞVURU, İDARİ DAVA VE SÜRESİ
Haklarında sınır dışı kararı alınan kişiler öncelikle ilgili idareye başvurmak ve tahdit kodunun kaldırılmasına yönelik taleplerini iletmek yöntemini seçebilirler. Başvuru dilekçesini işlemi yapan kuruma verilmesi gerekmektedir. Başvuru doğrultusunda idare tarafından uygun görüldüğü takdirde tahdit kodu kaldırılabilmektedir. Fakat uygulamada genel olarak başvuru talepleri ret edilmekte olup yargı yoluna gidilmektedir.
İdarenin olumsuz yanıt verdiği durumlarda veya idareye başvurulmadan doğrudan idari dava açılmak suretiyle ilgili tahdit kodunun kaldırılması talep edilebilir. İptal davasının konusu Genel Müdürlük veya valilikler tarafından tesis edilen işlemdir. Bu işlemin iptali için idare mahkemesinde işlemin iptali davası açılması gerekmektedir. Giriş yasağının kaldırılmasında yetkili mahkeme, işlemi tesis eden makamın bulunduğu yerdeki idare mahkemeleridir. Tahdit kodunun-giriş yasağının kaldırılmasında dava açma süresi, işlemin tebliğinden itibaren 60 gündür.
TAHDİT KODUNUN KALDIRILMASI DAVASI NE KADAR SÜRER?
Tahdit kodunun/giriş yasağının kaldırılmasına yönelik idare mahkemesinde görülecek dava 1 yıl öncesine kadar ortalama 5-6 ay sürmekte iken son zamanlarda açılan bu davalarda mahkemelerin iş yoğunluğunun artması nedeniyle ve hangi ilde açıldığına göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 sene civarında sürebilmektedir. Ancak dava ile birlikte yürütmenin durdurulması da talep edildiğinden hakim yürütmenin durdurması kararı verir ise kişi Türkiye’ye giriş yapabilecektir. Yürütmenin durdurulması kararı ivedi sonuçlandırılması gereken bir hukuki prosedür olması nedeniyle ortalama 30-40 gün içerisinde bu karar alınmaktadır.
Somut olayın durumuna göre ve somut deliller sunulmak suretiyle yürütmenin durdurulması talepli açılacak davalarda, dava sonunu beklemeden kısa bir süre içerisinde yürütmenin durdurulması ile birlikte yabancı şahıs ülkeye giriş yapabilir.
Somut durumun net olarak değerlendirilebilmesi, hangi sürecin ne şekilde işletileceğinin kararı için tecrübeli ve bu alanda uzmanlaşmış bir avukatla çalışmak her zaman yararınıza olacaktır.