TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi kiracının kiralayana kiraladığı taşınmazı belli bir tarihte boşaltacağı yönünde verdiği yazılı beyandır. Bu beyan bizzat kiracı tarafından imzalanır. Kiracının yakınları ya da üçüncü bir kişi bu taahhüdü veremez.
Kiracı, tahliye taahhütnamesi ile kiralanan taşınmazı belirlenen tarihte kayıtsız ve şartsız şekilde boşaltmayı üstlenmektedir. Bu sebeple taahhütnamenin geçerliliği, sıkı şekil şartlarına bağlanmıştır. Geçerli ve geçerli olmayan tahliye taahhütlerini bir başlık altında toplamak mümkün değildir. Bundan dolayı bir taahhüdün geçerli olup olmadığı her somut olayın niteliğine göre belirlenmesi gerekir.
Tahliye Taahhüdünün Geçerlilik Şartları
- Tahliye taahhüdünün geçerli olması için yazılı şekilde yapılmış olması gerekir. Yazılı şekilden daha sıkı bir şekil şartı olan resmi şekil de tarafların kabulüyle uygulanabilir. Resmi şekli yapmaya yetkili olan noterlerdir.
- Taahhütname kiracının imzasını taşımalıdır. Eğer kiracı birden fazlaysa, bütün kiracılar taahhütnameyi imzalamalıdır. Kiraya veren birden fazla ise, zorunlu dava arkadaşlığı sebebiyle kural olarak davanın kiraya verenlerin tümü tarafından açılması gerekir. (Yargıtay 6. HD, 2015/2559 E.2015/6224 K. 22.06.2015 T.)
- Tahliye taahhütnamesi herhangi bir kayıt – şart içermemelidir ve tamamen tarafların serbest iradesine dayanmalıdır.
- Kiracının dışındaki birisi (eşi, çocuğu, yakını vb.) boşaltma taahhüdünde bulunmamalı, bizzat kiracının kendisi tahliye taahhüdünde bulunmalıdır. Kiracının vekili, vekâletname ile boşaltma taahhüdü vermeye yetkili kılınabilir. (Yargıtay 12. HD, 12.02.1981 T., 8935 E., 1362 K.)
- Sözleşmenin (taahhütnamenin) kapsamı, sözleşme ile tahliyesi taahhüt edilen konut/işyeri açıkça anlaşılır olmalıdır.
- Tahliye taahhütnamesi, tahliye tarihini içermelidir. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 2017/975 E., 2021/1108 K., 28/09/2021 T.)
- Taahhütnamede düzenleme tarihi ve tahliye tarihi olmak üzere iki tarih bulunur. Taahhütnamenin geçerli olabilmesi için düzenlenme tarihinin kira sözleşmesinin kurulduğu tarihten sonraki bir tarih olması gerekir.
- Boşaltma taahhüdü kira sözleşmesinden önce veya kira sözleşmesiyle beraber verilmişse geçersiz olacaktır. (YİBK, 4.10.1944 T., 15-20 E., 28 K.)
- Tahliye tarihinin düzenleme tarihinden sonraki herhangi bir tarih olması mümkündür.
Bu geçerlilik şartı ile kiracının kiraya verenin ısrar ve baskısıyla (irade sakatlığı) hür iradesinden uzaklaşarak bir taahhüt vermesinin önüne geçmek amaçlanmaktadır. Aynı gaye ile tahliye tarihi olarak gösterilen belirli bir ay mevcutsa Yargıtay bundan ayın sonunun anlaşılması gerektiğini savunmaktadır.
- Tahliye taahhütnamesi kiralanan taşınmazın tesliminden sonra yapılmış olmalıdır. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/975 E., 2021/1108 K.)
- Belirtilmelidir ki, TBK m. 352/1’de düzenlenen tahliye taahhütnamesi imkânı emredici niteliktedir ve taraflar tahliye sebebinin şartlarını sözleşmede düzenleyerek değiştiremezler.
- Tahliye taahhütnamesi, TBK’nin 27. maddesine de uygun olmalıdır. Dolayısıyla, bu geçerlilik şartlarına sahip olmayan tahliye taahhütnameleri geçersiz olacaktır.